VAKFIMIZ

GİRESUN VAKFININ KURULUŞU

Giresun Kalkınma Eğitim Kültür Spor ve Tanıtım Vakfı 1992 yılında İstanbul’da kurulmuştur. Halen Giresun İl sınırları içerisinde faaliyet gösteren sekiz vakıf kuruluşu bulunmakla beraber, il dışında kurulu Giresun adı taşıyan tek vakıf özelliğine sahiptir.

Cumhuriyet’in kurulmasına büyük katkılar sağlamış, Gönüllü Alayları kurmuş, varını yoğunu memleketin kurtuluşu için seferber etmiş bir il olan Giresun, Selçuklu Devletinden, Osmanlı’da dahil olmak üzere devlet tarafından yapılan imar ve iyileştirme çalışmalarından yeterince faydalanamamıştır.

Cumhuriyetin hemen başında tarım toplumunu oluşturan tipik Anadolu insanı kavramına uygun olarak kendine has kültürü ile Karadeniz’de yarı göçebe yaşam süren Giresun,  ilerleyen zaman diliminde, sahil kasabalarının küçük yerleşim yeri konumundan çıkarak büyük yerleşim alanlarına dönüşmesiyle beraber yerleşik konuma geçmiş, neticesinde de 1960’lı yıllardan başlamak üzere büyük dalgalar halinde yeni yerleşim bölgelerine taşınmışlardır.

Büyük kentlerin yanı sıra Avrupa’nın da bir çok ülkelerinde de yaşanan göç olgusuyla beraber, sosyal yaşantının bir parçası olarak önceleri değişik hemşeri dernekleri daha sonra da, kısa adı Giresun Vakfı olan, Giresun Kalkınma, Eğitim, Kültür, Spor ve Tanıtım Vakfı kurulmuştur.

İstanbul başta olmak üzere, Türkiye’nin değişik yerlerinde ve Avrupa’da kurulan Sivil Toplum Örgütleri daha önemli ve büyük vakıf gibi kuruluşların temellerinin oluşmasında önemli katkılar sağlamıştır.  Giresun Dernekçiliğinin hızlı bir ivme kazandığı 80’li yılların sonlarında, Giresun’un yetiştirmiş olduğu birçok hemşerimiz değişik kurum ve kuruluşlarda, siyasi partilerde ve iş hayatında aynı şekilde söz sahibi

1990 yılına gelindiğinde Giresunlu işadamı, bürokrat ve siyasilerin oluşturduğu 48 kurucu üye, İstanbul Tepebaşında Yenişehir Palas Otelinde düzenlenen bir toplantı sonunda alınan bir kararla İstanbul’da ‘’Giresun, Kalkınma, Eğitim, Kültür, Spor ve Tanıtım Vakfı’’ adı altında bir vakıf kurulması için çalışmalara başladılar

17 Kasım 1990 tarihinde, ‘’Vakıf Senedi’’  İstanbul 1. Noterliğine sunularak, Giresun Vakfının Kurucu Başkanı olarak hemşerimiz eğitimci Sayın Enver Yücel gösterildi. Aynı yıl içerisinde, 04 Nisan 1992 tarihinde Giresun Vakfı Senedi Asliye Hukuk Mahkemesince onaylanır ve 18 Haziran 1992 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak resmen yürürlüğe girer.

Kurucu üyelerin onayı ile Giresun Vakfının ilk Kurucu Başkanı olan Sayın Enver Yücel, aynı tarihte gerçekleştirilen Olağan Kongrede yeniden ‘’Giresun Vakfı’’ Başkanı olarak görev alır. Giresun Vakfı Başkanlığını 31 Temmuz 1998 yılında yapılan olağan kongreye kadar başarılı bir şekilde sürdüren Sayın Enver Yücel bu görevini eski Devlet ve Ulaştırma Başkanı hemşerimiz Sayın İbrahim Özdemir’e devretmiştir. Sayın Özdemir Giresun Vakfı Başkanlık görevini ise 25 Temmuz 2001 tarihine kadar devam ettirmiştir.

Aynı dönemler içerisinde Giresun Vakfı adına İstanbul Mecidiyeköy’de Trump Towers’ın hemen yanında bulunan Celilağa İş Merkezinin 11. Katında bir ofis satın alınmış ve ayrıca İstanbul Beykoz Paşabahçe’de ki eski tarihi Vapur İskelesi Türkiye Denizcilik İşletmelerinden kiralanarak yenilenmiş ve uhdemize geçmiştir.

Giresun Vakfı üyeleri, 23 Temmuz 2010 tarihinde Beşiktaş Point Otelinde yapmış olduğu Olağan Kongrede Giresun Vakfı Başkanlığına Sayın Dr. Adil Emecan seçilmiştir. 09 Nisan 2011 tarihinde Beykoz Paşabahçe’de bulunan Genel İdare Merkezinde mevcut vakıf tüzüğünün bazı maddelerinin değiştirilmesi için olağanüstü kongre kararı alınmıştır. Kongre sonucunda vakfın tüzüğü yeniden düzenlenerek, vakfın yönetim kurulu sayısı 16 kişi olarak belirlenmiştir.

25 Aralık 2011 tarihinde yapılan olağan kongrede Sayın Dr. Adil Emecan tekrar Giresun Vakfı Başkanlığına seçilerek bu görevi, 28 Temmuz 2012 tarihinde yine Beykoz Paşabahçe’de bulunan Genel İdare Merkezinde yapılan Olağan Kongreyle Giresun Vakfı Başkanlık görevini Sayın Bahattin Şener’e devretmiştir.

Sayın Bahattin Şener bu görevini 2013 yılında yapılan Giresun Vakfı Olağan Kongresinde Sayın Ahmet Dokumacıya devredmiştir. Sayın Ahmet Dokumacı bu görevini halen devam ettirmektedir.

Giresun Kalkınma, Eğitim, Kültür, Spor ve Tanıtım Vakfı,, İstanbul 1. Noterliğince düzenlenen, 17.11.1990 tarih ve 24146 yevmiye No£lu Vakıf Senedine istinaden , İstanbul 10. Asliye Hukuk Mahkemesinin 04.05. 1992 tarih ve 1990/614 esas; 1992/15 karar sayılı ilanına istinaden; 18.06. 1992 tarih ve 21258 sayılı Resmi Gazete de  yayınlanarak, Vakıflar Genel Müdürlüğü Merkez Siciline, 2720 numara ile tescil edilerek tüzel kişilik kazanmış olup, halen Atatürk Havalimanı yanı, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi A-1 Blok, Kat 12, No 394, Yeşilköy adresinde faaliyetlerini sürdürmektedir.

İstanbul Mecidiyeköy'de bulunan Ofisimizin Yeraldığı Binanın Dıştan Görünüşü.

Paşabahçe Tarihi Vapur iskelesi

Görüntüler 2011 yılına aittir.

Ancak Vakıf uzun bir sessizlik dönemi yaşamıştır.

23 Temmuz 2010’da vakıf yönetimi yenilendi. Başkanlığa Dr. Adil Emecan geldi. Geçici bir yönetim oluşturuldu.

9 Nisan 2011’de olağan üstü kongre ile yönetim yenilendi ve bu kongrede vakfın tüzüğü değiştirildi.

10 Aralık'ta Beşiktaş'daki hemşehrimiz Dursun Özbek'e ait Point hotelde  Giresun Vakfına gelir sağlamak amacıyla bir yemekli gece organize edildi.

11915.jpg

adil emecan(1).jpg

giresun_vakfi_giresunlulari_bulusturdu_h77594.jpg

giresun1.jpg

giresunvakf.jpg

Gecemize Giresun Valisi Sayın Dursun Ali Şahin'de katıldı.

vakif1-6cfa3fba.jpg

Gecemizde Giresun camiasına ve Sivil Toplum Örgütlerine emekleri geçmiş Veli Tavacı, Prof. Dr. Hayrettin Cebeci, Trakya üniversitesi kurucu Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadeniz, emekli emniyet mensubu Cemal Dandin, Seyit Ali Yazgan, Doğan Yakupoğlu, Hüseyin Hüsnü Tekışık, Kamil Şensoy, Selahattin Turan gibi büyüklerimize ve Giresun spor için çok emek vermiş olan şuanda hastalığı ile mücadele eden Mehmet Coşar'a da plaketler takdim edildi.

vakif4-941837d7.jpg

9 Nisan 2011 tarihindeki genel kurulda değiştirilen tüzüğümüz açılan mahkemenin sonuçlanması üzerine 1 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe girdi.Vakıf  Yönetimi yeni tüzüğe göre 16 kişiden oluşacağından 25 aralık 2011’de yapılan olağanüstü genel kurul ile vakfın organları yenilendi.

vakif5-082ea619.jpg

25 Aralık 2011 tarihindeki vakfımızın Paşabahçe'deki vakıf merkezinde gerçekleştirilen genel kuruldan görüntüler.